YOUR PROFESIONAL SPEAKER

My photo
Pakar Motivasi,Speaker,Fasilitator & Trainer yang berkemahiran tinggi dalam program latihan & modul pembinaan modal insan serta pembentukan karektor Melayu Muslim.Modul MODID adalah gabungan beberapa modul training seperti ESQ,ES2Q,NLP,Self-Hypnosis,Anchoring,Inner Strength Reflection dan Modul bersifat Ketuhanan/Islamic Moduls.

Tuesday, May 7, 2013

ANAK SUKU KAUM PENAN BOLEH BUKTIKAN ! KENAPA ANAK MELAYU TAK MAMPU JADI YANG TERBAIK ?

CABARAN BUAT KITA ! MEREKA TELAH BUKTIKAN ! MEREKA BUKTIKAN APA SEBENARNYA ? INI YANG TELAH MEREKA BUKTIKAN KEPADA KITA & SEMUA LAPISAN MASYARAKAT..AMBIL TAHU & KENA CUBA SELAMI  :

1- WALAUPUN JAUH TINGGAL DIPENDALAMAN TAPI MEREKA MASIH MAMPU MENERUSKAN KEJAYAAN DALAM BIDANG AKADEMIK !
2- WALAUPUN MEREKA HIDUP SUSAH,MEREMPAT & PENUH KEDHAIFAN,TAPI MEREKA PUNYAI SEMANGAT YANG JITU & UTUH
3- WALAUPUN MEREKA KETINGGALAN DARI ARUS PERDANA,MEREKA BUKTIKAN YANG MEREKA BOLEH BERJAYA SEPERTI ORANG LAIN YANG LEBIH MAJU
4- WALAUPUN MEREKA AGAK TERPENCIL DIPENDALAMAN,TAPI MEREKA MASIH MAMPU KUASAI PELBAGAI KEMAHIRAN !
5- WALAUPUN MEREKA SERING DIPANDANG TERKEBELAKANG,TAPI MEREKA BUKTIKAN MEREKA MAMPU MENGEJAR MEREKA BERADA DIDEPAN !
6- WALAUPUN HIDUP PENUH KEKURANGAN TAPI MEREKA BOLEH BANGKIT UNTUK MENGEJAR KEMAJUAN
7- WALAUPUN MEREKA TIADA KEMUDAHAN ASAS ,MEREKA TETAP MAMPU PEROLEHI KEJAYAAN SEPERTI ORANG LAIN YANG LEBIH BERNASIB BAIK
8- WALAUPUN MEREKA AGAK GANJIL & PELIK,TAPI MEREKA TIDAK `PELIK` UNTUK BERSAING DENGAN ORANG LAIN YANG NAMPAK LEBIH MODEN !
9-WALAUPUN MEREKA DIPANDANG `KOLOT` TAPI MEREKA SEBENARNYA PUNYAI KEINGINAN YANG TINGGI UNTUK BERUBAH !
10- WALAUPUN KETURUNAN MEREKA MAJORITINYA KURANG BERPENDIDIKAN,MEREKA BUKTIKAN BAHAWA KEGAGALAN BUKAN UNTUK DIWARISI TETAPI KEGAGALAN PERLU DIPERBAIKI SERTA KEJAYAAN PERLU DICARI..

YES ! MEREKA TELAH BUKTIKAN !

BAGAIMANA DENGAN ANAK-ANAK MELAYU KAMPUNG YANG HANYA TINGGAL DI PINGGIR BANDAR YANG  PUNYAI PELBAGAI KEMUDAHAN ASAS & PENUH KESENANGAN,ADAKAH MAMPU MENCIPTA `REKOD` CEMERLANG SEPERTI YANG DIBUKTIKAN OLEH ANAK ORANG PENAN INI !

TEPUK DADA TANYA HATI...JIKA `HATI` KUAT INGIN BERJAYA & BERUBAH,SUDAH PASTI KEJAYAAN PASTI DATANG !

TAPI JIKA HATI KATA `MALAS` @ `GIVE UP` UNTUK BERUBAH,MAKA DUDUKLAH DITAKUK LAMA..

PILIHAN DITANGAN KITA ! KITA YANG TENTUKAN ! APA PUN KERATAN AKHBAR TENTANG KEJAYAAN ANAK ORANG PENAN INI TELAH MENCETUSKAN SATU SEMANGAT BARU BUAT KITA !
 TIADA YANG MUSTAHIL DALAM DUNIA INI !  KEJAYAAN HANYA AKAN DAPAT DICAPAI OLEH MANUSIA2 YANG BERJIWA WAJA,TAK KENAL PUTUS ASA DAN MAMPU MENYERAP KESUSAHAN & KEDHAIFAN DALAM MENGEJAR KEJAYAAN...

BIAR SIAPA PUN KITA ! BIAR SIAPA PUN KETURUNAN KITA ! BIAR APA PUN KERJA IBU BAPA KITA ! BIAR SUSAH MANA PUN KELUARGA KITA ! KEJAYAAN TETAP AKAN JADI MILIK KITA.. JIKA KITA TERUS GAGAH MENONGKAH HALANGAN DAN MAMPU MENYERAP TEKANAN SEMATA-MATA UNTUK BERJAYA..

KEJAYAAN YANG LUAR BIASA AKAN MAMPU DICIPTA OLEH MEREKA YANG BERUSAHA SECARA LUAR BIASA DENGAN KAPISITI BERGANDA....

PEMBINA SEMANGAT WAJA
TN.ABD.GHANI BIN YUSOF
CEO & MOTIVATOR
KONSULTAN JANA INSAN
SP.

No comments: