YOUR PROFESIONAL SPEAKER

My photo
Pakar Motivasi,Speaker,Fasilitator & Trainer yang berkemahiran tinggi dalam program latihan & modul pembinaan modal insan serta pembentukan karektor Melayu Muslim.Modul MODID adalah gabungan beberapa modul training seperti ESQ,ES2Q,NLP,Self-Hypnosis,Anchoring,Inner Strength Reflection dan Modul bersifat Ketuhanan/Islamic Moduls.

Saturday, January 19, 2013

SIAPA PEDULI ? GURU,KAUNSELOR,PENTADBIRAN SEKOLAH,IBU-BAPA @ MASYARAKAT YANG WAJIB MAIN PERANAN ?MASALAH DISIPLIN YANG KIAN `TERANCAM ` !
SABAN HARI,SABAN WAKTU, SERING DICERITAKAN TAHAP KUALITI DISIPLIN ANAK-ANAK PELAJAR KITA SEMAKIN `TERUK`,SEMAKIN `LEMAH`,SEMAKIN `MERUDUM` DAN SEMAKIN `MENGGEGAR JANTUNG` KITA SEMUA !

SEBUTLAH APA JUGA PERKARA-PERKARA YANG `TERUK` DAN `TAK PATUT` DILAKUKAN OLEH SEORANG PELAJAR,PASTI ADA YANG TERLIBAT DENGAN PERKARA2 TERSEBUT !
ANTARANYA :

1- MEROKOK BAIK LELAKI MAHUPUN PELAJAR PEREMPUAN ( SAMA JE )
2- PONTENG KELAS & PONTENG SEKOLAH ( PERKARA BIASA )
3- GEJALA SOSIAL 
4- CINTA MONYET @ CINTA MURAHAN
5- REMPIT @ KAKI MOTOR ( LELAKI @ PEREMPUAN SAMA HEBAT )
6- MELEPAK DICYBER CAFE @ SHOPPING KOMPLEKS ( LELAKI & PEREMPUAN JUGA SAMA )
7- BERGADUH ( LELAKI & PEREMPUAN JUGA SAMA )
8- MENONTON VCD LUCAH
9- HUBUNGAN SEKS LUAR NIKAH 
10 - TERLIBAT DENGAN DADAH

INI HANYA SEBAHAGIAN DARIPADA GEJALA SOSIAL YANG MELIBATKAN PARA PELAJAR KITA DILUAR SANA !

SIAPA AMBIL PEDULI ? SIAPA AMBIL BERAT ? SIAPA YANG MERASA BERTANGGUNGJAWAB ? SIAPA YANG PERLU MENERUSKAN USAHA UNTUK MENDIDIK,MEMBENTERAS DAN MEMPERBAIKI KEADAAN INI ?

JAWAPANNYA ! KITA SEMUA ! KITA SEMUA ADA PERANAN YANG CUKUP BESAR DALAM MERUBAH PERKARA INI ! JANGAN MENUNDING JARI KEPADA SESIAPA ! IBU-BAPA ADALAH ORANG YANG BERTANGGUNGJAWAB DALAM HAL INI !

GURU-GURU JUGA PERLU MENYOKONG USAHA IBU AYAH MEREKA DALAM MERUBAH PERKARA INI DARIPADA TERUS BERLAKU ! BERIKANLAH DIDIKAN YANG SEWAJARNYA ! PARA USTAZ & USTAZAH,DIDIKLAH MEREKA DENGAN DIDIKAN AGAMA YANG SEWAJARNYA..GUNAKAN PENDEKATAN YANG TERBAIK,BIL HIKMAH DAN SESUAI AGAR MEREKA TERDETIK UNTUK BERUBAH !

PARA PENTADBIR SEKOLAH,JANGAN HANYA MEMANDANG SEBELAH MATA SAHAJA AKAN PERKARA INI ! JANGAN HANYA SIBUK FOKUS KEPADA KEMAJUAN  AKADEMIK SEMATA-MATA ! PANDANGLAH SAMA KEPADA PEMBANGUNAN MODAL INSAN, MORAL & SAHSIAH ANAK-ANAK PELAJAR KITA ! KERANA BERMULA DARIPADA DISIPLIN DIRI YANG BAIKLAH,AKAN BERCAMBAH BENIH-BENIH KECEMERLANGAN !

KEPADA KAUNSELOR YANG BIJAK PANDAI & TERDIDIK DENGAN ILMU KAUNSELING,PRAKTIKKAN AMALAN KAUNSELING YANG KALIAN SEMUA PELAJARI DI UNIVERSITI UNTUK SAMA-SAMA MEMBANTU  MERUBAH KONDISI ,KEMELUT DAN `KEBEJATAN` INI AGAR MENJADI LEBIH BAIK DARIPADA SEBELUMNYA !

KEPADA AHLI MASYARAKAT SEKITAR & KOMUNITI SETEMPAT !INGATLAH ! JANGAN HANYA MEMANDANG ,TAPI BERILAH SUMBANGAN DALAM MERUBAH KEADAAN INI AGAR JANGAN BERTERUSAN DAN MAMPU DIPERBAIKI SECARA DRASTIK ! JANGAN BIARKAN GENERASI MUDA KITA HANYUT ! JANGAN BIARKAN PELAJAR-PELAJAR KITA `ROSAK` !

KITA SEMUA KENA AMBIL PEDULI ! PEDULI & PEDULI !

KAMI DI KONSULTAN JANA INSAN PUNYAI MODUL UNTUK DIGUNA PAKAI DALAM USAHA UNTUK MERUBAH KEADAAN INI ! INI JUGA MERUPAKAN SUMBANGAN SOSIAL KAMI UNTUK PEMBANGUNAN MODAL INSAN !

JOM,SAMA-SAMA KITA BERUSAHA UNTUK MERUBAH,MEMPERBAIKI,MEMPERBETULKAN DAN RENOVATE APA YANG PATUT !

AKU YANG PATUT ! KAU JUA YANG PATUT ! MEMBERIKAN SEGALA ! UNTUK MEREKA !

KAMI BERSEDIA MEMBANTU UNTUK MERUBAH !

KEPADA PARA KAUNSELOR SEKOLAH,PIHAK PENTADBIR,GURU-GURU & AJK PIBG SEKOLAH...BERBINCANGLAH ! BERMESYUARATLAH ! CETUSKAN IDEA UNTUK MEMPERBAIKI KEADAAN INI ! RANCANG PROGRAM ! BUATLAH PROGRAM YANG BERIMPAK TINGGI ! SAYANGILAH ANAK-ANAK KITA ! SAYANGILAH PELAJAR-PELAJAR KITA !

BIMBING MEREKA ! MEREKA ADALAH PEWARIS KITA ! MEREKA PUNYAI POTENSI UNTUK MENJADI HEBAT !

AYUH LAKUKAN SESUATU ! USAH TERLEWAT & TERLAMBAT LAGI !

SALAM MOTIVASI & SALAM SUKSES

TN.ABD.GHANI BIN YUSOF
CEO/MASTER TRAINER/SPEAKER/SENIOR MOTIVATOR/INSPIRATOR
 KONSULTAN JANA INSAN
SG.PETANI,KEDAH.
019-4741209 @ 04-4246033

No comments: