YOUR PROFESIONAL SPEAKER

My photo
Pakar Motivasi,Speaker,Fasilitator & Trainer yang berkemahiran tinggi dalam program latihan & modul pembinaan modal insan serta pembentukan karektor Melayu Muslim.Modul MODID adalah gabungan beberapa modul training seperti ESQ,ES2Q,NLP,Self-Hypnosis,Anchoring,Inner Strength Reflection dan Modul bersifat Ketuhanan/Islamic Moduls.

Wednesday, January 16, 2013

KEPUTUSAN SECARA JAMAIE @ KOLEKTIF AMAT PERLU !

SUKAR MEMBUAT KEPUTUSAN SECARA INDIVIDU ? PENING MEMIKIRKAN APAKAH LANGKAH TERBAIK YANG PERLU DILAKUKAN UNTUK ORGANISASI ANDA ? WALAUPUN ANDA SEORANG KETUA,ANDA PUNYAI KUASA MUTLAK @ KUASA VETO,ANDA SEBENARNYA MEMERLUKAN SOKONGAN ORANG LAIN DALAM MEMBUAT KEPUTUSAN !ADAKAH ANDA SEBAGAI SEORANG `KETUA` ANDA BEBAS ATAU BERHAK BUAT KEPUTUSAN SECARA INDIVIDU. TIDAK SAMA SEKALI !

KEPUTUSAN YANG DIBUAT BUKAN HANYA UNTUK KEPENTINGAN DIRI KITA SEORANG SAHAJA,IANYA MELIBATKAN KEPENTINGAN ORANG LAIN.KEPENTINGAN AHLI-AHLI ORGANISASI PERLU DIFIKIRKAN. SO,ADAKAH WAJAR KITA MEMBUAT KEPUTUSAN UNTUK ORGANISASI KITA BERDASARKAN PANDANGAN DIRI KITA SEORANG SAHAJA !

MAKA,BERMESYUARATLAH ! MAKA BERBINCANGLAH ! CAPAI KEPUTUSAN SECARA KOLEKTIF ! MINTA PANDANGAN ORANG LAIN & AHLI MESYUARAT BAGI MEMASTIKAN KEPUTUSAN YANG DIBUAT MAMPU MEMENUHI KEHENDAK SEMUA AHLI !
BERIKUT ADALAH ADAB-ADAB & ETIKA MESYUARAT :

1. CARI MASA YANG SESUAI YANG MENGGANGGU URUSAN PERIBADI ORANG LAIN
2. CARI TEMPAT YANG SESUAI & KONDUSIF
3. LIST & SENARAIKAN AGENDA2 PENTING YANG HENDAK DIBINCANGKAN AGAR  MESYUARAT DAPAT DILAKSANAKAN SECARA EFISEN & TERKAWAL
4. MINIT MESYUARAT HENDAKLAH KEMASKINI & LENGKAP
5. SENARAIKAN SIAPA YANG WAJIB HADIR
6. BERBINCANG SECARA PROFESIONAL
7. JANGAN BERBAHAS SECARA MELAMPAU
8. HARGAI PANDANGAN ORANG LAIN
9. JANGAN MELAMPAUI BATAS DALAM MENYANGGAH PANDANGAN ORANG LAIN
10 KEPUTUSAN YANG DICAPAI HARUS DIHORMATI BERSAMA

SELAMAT BERMESYUARAT & MOGA MENCAPAI KEPUTUSAN YANG TERBAIK BUAT ORGANISASI ANDA !

SALAM SUKSES & SALAM MOTIVASI

TN.ABD.GHANI BIN YUSOF
MASTER TRAINER/SPEAKER/MOTIVATOR/INSPIRATOR
KONSULTAN JANA INSAN.
17.1.2013 ( KHAMIS )

No comments: