YOUR PROFESIONAL SPEAKER

My photo
Pakar Motivasi,Speaker,Fasilitator & Trainer yang berkemahiran tinggi dalam program latihan & modul pembinaan modal insan serta pembentukan karektor Melayu Muslim.Modul MODID adalah gabungan beberapa modul training seperti ESQ,ES2Q,NLP,Self-Hypnosis,Anchoring,Inner Strength Reflection dan Modul bersifat Ketuhanan/Islamic Moduls.

Tuesday, July 16, 2013

SUPER TRAINER + SUPER MOTIVATOR = GREAT INSPIRATOR


 

IMPIAN MENJADI SEORANG TRAINER,SPEAKER,MOTIVATOR & INSPIRATOR SUDAH TERCAPAI.SAYA BANGGA,SAYA PUAS DAN SAYA TERUJA MENJADI `ORANG HARAPAN` KEPADA INSAN LAIN.

RAMAI INSAN DILUAR SANA MEMEMERLUKAN SUNTIKAN SEMANGAT & SUNTIKAN KEJAYAAN DARI SEORANG YANG BERGELAR TRAINER @ SPEAKER.

TUGAS TRAINER @ SPEAKER ADALAH UNTUK MENYUNTIK SEMANGAT ORANG LAIN DISAMPING MENCETUSKAN MOTIVASI DIRI YANG TINGGI DIDALAM DIRI PESERTA.RAMAI ORANG MEMERLUKAN BANTUAN UNTUK BERJAYA.

RAMAI DARI KITA AMAT MEMERLUKAN BANTUAN UNTUK PULIHKAN KEYAKINAN. RAMAI DARI KITA YANG MEMERLUKAN SUNTIKAN SEMANGAT UNTUK TERUS HIDUP.RAMAI DARI KITA YANG BERUSAHA UNTUK BANGKIT DARI `KEGAGALAN`LAMPAU.

DISINI INGIN SAYA KONGSIKAN TIPS BERHARGA UNTUK DIJADIKAN PANDUAN DALAM MEMANDU KITA MENJADI SEORANG TRAINER,SPEAKER @ MOTIVATOR YANG HEBAT LAGI BERKESAN.


Untuk menjadikan trainer berjaya dalam menjalankan tugasnya membimbing peserta, ada beberapa tip yang harus digunakan;
  1. Bina keakraban dan saling percaya
  2. Supaya anda dekat dengan peserta, maka berbicaralah dengan peserta sebagai seorang individu, bukan kumpulan orang tertentu.
  3. Jadilah sebahagian daripada peserta.
  4. Libatkan peserta, jangan jadikan mereka hanya sebagai penonton.
  5. Miliki sense of humor yang tinggi.
  6. Gunakan bahasa yang mudah difahami oleh peserta.
  7. Sentiasa melihat balik bahasa tubuh anda dan komunikasi non verbal yang lain, kerana itulah sebenarnya kekuatan komunikasi anda.
  8. Berikan pujian kepada peserta apabila mereka berjaya menjawab atau berjaya melakukan tugas dan aktiviti.
  9. Berbicaralah dengan penuh perasaan
  10. Jangan kaku dan murahkan dengan senyuman.  

No comments: