YOUR PROFESIONAL SPEAKER

My photo
Pakar Motivasi,Speaker,Fasilitator & Trainer yang berkemahiran tinggi dalam program latihan & modul pembinaan modal insan serta pembentukan karektor Melayu Muslim.Modul MODID adalah gabungan beberapa modul training seperti ESQ,ES2Q,NLP,Self-Hypnosis,Anchoring,Inner Strength Reflection dan Modul bersifat Ketuhanan/Islamic Moduls.

Wednesday, September 5, 2012

BAGAIMANA KONDISI SEMASA `SEMANGAT` PELAJAR ANDA ?

NOTA MESEJ MOTIVASI `MODID` BUAT KAUNSELOR,PK HEM,PENYELIA TINGKATAN KELAS PEPERIKSAAN :

SOALAN YANG PERLU DIJAWAB SEGERA & JAWAPAN YANG PERLU DIBUAT ANALISIS :

` BAGAIMANA KONDISI & SITUASI SEMANGAT YANG DIMILIKI OLEH PELAJAR-PELAJAR ANDA TERUTAMA MEREKA YANG BAKAL MENDUDUKI PEPERIKSAAN UTAMA SEPERTI UPSR,PMR,SPM & STPM ?

A. BERSEMANGAT TINGGI
B. CUKUP BERSEMANGAT
C. SEMANGAT YANG BIASA-BIASA
D. KURANG BERSEMANGAT & MASIH PERLU DIBIMBING
E. TIDAK BERSEMANGAT LANGSUNG - PERLU SUNTIKAN TERAKHIR & PERLU DISENTAP SEMANGAT MEREKA !

JIKA ` A ` JAWAPANNYA : ALHAMDULILLAH,HANYA SEDIKIT DORONGAN YANG DIPERLUKAN BAGI `MENGEKALKAN` SEMANGAT YANG SEDIA ADA. TUGAS GURU,KAUNSELOR,PK HEM,GURU SUBJEK & PENYELIA TINGKATAN MENJADI CUKUP MUDAH !

JIKA ` B ` JAWAPANNYA : ALHAMDULILLAH,MASIH BERUNTUNG DAN BERTUAH KERANA MEMILIKI PELAJAR YANG BERSEMANGAT TINGGI DAN KONSISTEN. CUMA SEDIKIT BIMBINGAN DAN DORONGAN PERLU DIBERI BAGI MENGEKALKAN PRESTASI & MOMENTUM YANG DIMILIKI MEREKA.

JIKA ` C ` JAWAPANNYA : SITUASI INI PERLU DIBIMBANGI ! AMAT WAJAR DILAKUKAN USAHA YANG SEGERA DAN DRASTIK SERTA BERKESAN BAGI MEMASTIKAN SEMANGAT MEREKA TERUS MENINGKAT DAN KEKAL DIPUNCAK BAGI MEMASTIKAN MEREKA MAMPU MEMPERBAIKI KEADAAN ,SETERUSNYA MAMPU MENCIPTA KECEMERLANGAN.

JIKA ` D ` JAWAPANNYA : WAJAR DIBIMBANGI DAN DITAKUTI ! IANYA MAMPU MENJEJASKAN KUALITI SERTA PRESTASI PELAJAR. DORONGAN,MOTIVASI,BIMBINGAN DAN PERHATIAN `KHUSUS` PERLU DILAKUKAN AGAR MEREKA MAMPU `DIPERBAIKI` MENJELANG PEPERIKSAAN UTAMA. JIKA TIDAK , IANYA BAKAL MENJEJASKAN MASA DEPAN PELAJAR TERSEBUT !

JIKA ` E ` JAWAPANNYA : AMAT WAJAR,AMAT PERLU DAN `WAJIB` DILAKUKAN PERUBAHAN SEGERA ! KENA BERTINDAK CEPAT ! KAUNSELOR DAN PENGURUSAN SEKOLAH PERLU LAKUKAN SESUATU BAGI MEMASTIKAN GOLONGAN PELAJAR SEPERTI INI MAMPU `DIPERBAIKI` DAN `DIUBATI` PENYAKIT MEREKA SEBELUM `MELARAT`. CARI DAN GALI PERMASALAHAN MEREKA ! BUAT TINDAKAN YANG CUKUP DRASTIK !

NATIJAHNYA : PROGRAM MOTIVASI `PECUTAN AKHIR ` CUKUP BERMANFAAT DAN `BERKESAN` DALAM MENYUNTIK SEMANGAT PELAJAR BAGI MEMASTIKAN `MOMENTUM` MEREKA BERADA PADA TAHAP YANG TERBAIK MENJELANG PEPERIKSAAN UTAMA !

JOM ! LAKUKAN SESUATU UNTUK PELAJAR2 KITA ! MEREKA CEMERLANG ,SEMUA PASTI BAHAGIA !

SALAM CEMERLANG

TN.ABD.GHANI YUSOF
MASTER TRAINER & MOTIVATOR
KONSULTAN JANA INSAN

6.9.2012 ( KHAMIS )

No comments: